Stabilt intresse för ESC

Tittarskaran är trofast men ser man längre tillbaka i tiden minskar intresset. Så kan man sammanfatta tittarsiffrorna i Sverige för årets Eurovision. Finalen sågs av 2 566 000 att jämföra med 2 575 000 förra året. Stabilt.

På sikt är det dock en minskning och en märkbar sådan. Ungefär 2 900 000 såg ESC-finalen 2017 och jämfört med i lördags talar vi då om nästan 400 000 färre. En kraftig tillbakagång på bara två år. Även om det inte ingår någon statistik över hur många som såg finalen på SVTPlay.se eller YouTube så låg antalet tittare i Sverige rent allmänt på en högre nivå tidigare under 10-talet än vad som är fallet i dag.

Semifinalen som John Lundvik kvalade i sågs av något färre än i fjol, 1 362 000 mot omkring 1 500 000.

Så gott som oförändrat intresse för ESC på kort sikt men över tid räknat en tillbakagång.

Skillnaden mellan Mello och ESC ökar
Melodifestivalen har för det mesta varit populärare än Eurovision bland svenskar. Och skillnaden mellan dem ökar. I år kollade 3,6 miljoner på Mellofinalen, något fler än 2018 men färre än 2017 (3,8 milj) och samtidigt fler än 2016 (3,5 milj). Helt klart behåller Mello ett bättre grepp om publiken än den internationella varianten.

Det verkar som att riktiga höjdarsiffror numera bara går att få till när Sverige arrangerar.

När ESC senast hölls här, Stockholm 2016, följde nästan 3,7 miljoner med. Det var en av de högsta tittarsifforna på länge. Vinsten i Wien året dessförinnan sågs av 3,3 miljoner.

Kommentarer

  1. På tal om ingenting, tror ni att SVT kommer att adoptera det (något) nya sättet att presentera tittarrösterna på till Mellofinalen nästa år, alltså att presentera tittarrösterna i den ordningen som juryn har röstat?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är väl inte helt omöjligt. Det blev ju väldigt spännande i lördags, åtminstone med svenska ögon sett :-)

      Radera

Skicka en kommentar