ESC 2019: HOLLÄNDSK SEGER - SVERIGE PÅ 6:E PLATS

Vilken rysare! Det blev till slut en favoritseger. Arcade med Duncan Laurence från Nederländerna vann årets Eurovision med 492 poäng. Närmast bakom på 2:a plats hamnade Italien.

Efter att jurygrupperna hade röstat var Sverige i ledning bara två poäng före den stora överraskningen Nordmakedonien. Men tittarna var inte lika övertygade om John Lundviks förträffligt och tillsammans med The Mamas blev det slutligen en 6:e plats.

Nederländerna har vunnit ESC för femte gången, men det var länge sedan senast. 44 år har gått sedan triumfen i Stockholm 1975. Det var väl lite på tiden igen med andra ord, nästan 45 är en olidligt lång väntan.

Det var ingen vågad gissning att Nederländerna hade vinstchans. I år har de varit favorittippade hela försäsongen.

Även juryerna gav Duncan höga poäng, bl.a kom det en tolva från den svenska juryn. Men helt i topp låg han inte vid det tillfället.

Tittarrösterna blev holländarnas räddning men var ändå inte folkets sammanlagda favorit. Det var nämligen Norge som fick maxpoängen 291 vilket lyfte gruppen KEiiNO över från poängtavlans högra sida till den vänstra. Med sin 5:e plats blev de bäst i Norden!

Sverige juryns 1:a och folkets 9:a
Norge som sagt tittarnas etta och Nederländerna deras tvåa. Med enbart tittarröster hade John Lundvik kommit på 9:e plats. Han var i knapp ledning med 239 poäng efter att jurygrupperna avlämnat sina poäng men fråntogs förstaplatsen efter att folket sagt sitt. De bjussade på 93 poäng.

Too Late For Love drog sammanlagt in 332 poäng och hamnar på en klart godkänd 6:e plats. Skillnaden mellan juryns och tittarnas åsikter var för svensk del ännu större förra året. Juryerna hade Benjamin Ingrosso 2:a och folket som 23:a. I år var det lite jämnare, 1:a respektive 9:e plats.

Norden i övrigt
Både de svenska och norska insatserna är avklarade. I övrigt då? Jo, Hatari tog Island tillbaka till final för första gången på fem år. 10:e plats kom de på vilket är bästa placeringen på tio år. Danmarks Leonora hamnade på 12:e plats och svensken Victor Crone för Estland på 19:e.

Finland tog sig inte vidare i år och de var längst bort av alla att nå finalen i semi 1, Darude & Sebastian kom sist. Totalt sett fick de samma placering som Österrike och var ett snäpp bättre än Irland i semi 2. Det gör att finländarna 2019 bara har två bidrag bakom sig och slutar på 39:e plats av 41.

Med internationell hjälp bjöd israelisk tv på högklassisk underhållning i 4 timmar, den spännande omröstningen gjorde förstås sitt till för att behålla intresset.

Beslutet att ha med Madonna gjorde så att tävlingen drog ut onödigt länge på tiden. Det tog för lång tid innan juryrösterna började redovisas. Fick stjärnan verkligen 12 miljoner kronor för tio minuters medverkan?

Det finns mycket mer att fördjupa sig i när det kommer till 2019 års Eurovision, särskilt nu när vi har ett resultat att gå efter. ESCsverige ber att få återkomma i ämnet.

Kommentarer

 1. Schweiz fick sin bästa placering på 26 år (3:a 1993)

  SvaraRadera
  Svar
  1. och Nordmakedonien sin bästa någonsin....

   Radera
 2. Så det handlar inte om att Christer bjärkman låg bakom att Sverige vann hos juryn medan norska superviser jan Ove låg bakom att Norge vann hos tittarna?
  Å andra sidan det borde väl vara en massa andra personer som övervakar röstningen eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägga. Det är inte själva sammanlagda poängen och placeringen som är konstig utan uppdelning mellan juryn och tittarna. Men å andra sidan om de skulle ha fifflat med rösterna så hade de väl inte då bara fifflat till en 6 plats för Sverige och en 5 plats för Norge?

   Radera
  2. Precis, där har du nog svarat på din egen fråga.

   Radera
  3. Varför sjöng Maddona ovanligt dåligt? Är hon sjuk eller var det någon protest?
   /Sandra

   Radera
  4. Hej. Det skulle vara bra om ni tog upp om att det har börjat inom musikbranschen att robotar dvs al musikprogram skapar musik själva åt någon person. Det kommer förändra allt inom eurovision tror jag helt klart.

   Plus jag tror Sverige kommer tappa mycket pågrund av det då det endast kräver att man har ett dataprogram. Vad tycker ni om det?
   Kan EBU göra något åt det?
   Inga låtskrivare kanske behövs om 10 år, vem vet.

   Radera
  5. Madonna sjunger alltid dåligt live.....så vad hon gjorde där är fortfarande en gåta

   Radera
  6. hon sjunger sämre än förut i allefall men kanske beror på att hon är 61 nu. RÖsten förändras.

   /frederik

   Radera

Skicka en kommentar