De 41 jurygrupperna har röstat

Välkommen in i Expo Tel Aviv och arenan där det avgörande genrepet hölls på fredagskvällen. Betydelsefullt av den anledningen att samtliga 41 länders jurygrupper röstade och de avgör till hälften det slutgiltiga resultatet.

Vad 205 individer från 41 länder kommit fram till avslöjas i samband med finalens omröstningen sent lördag kväll. Det är förstås de 26 finalbidragen som ska rangordnas av juryerna. Varje lands jury består av fem personer utplockade av respektive tv-bolag.

Detta är en liten del av en lååååång lista på alla jurypersoner, vad de har för sysselsättning och hur gamla de är och så vidare.

Lina & Linnea
Vilka som ingår i årets svenska jury har ESCsverige berättat tidigare. Och helt riktigt är Lina Hedlund, medlem i avsomnade Alcazar och 11:a i Mellon i vintras en av dem.

En annan är låtskrivaren Linnea Deb. Hon var med och författade Måns Zelmerlöws Eurovision-etta Heroes.

Sveriges samtliga jurymedlemmar 2019:

* Calvin Bozic, PR och projektledare skivbolag, 31 år
* Mathias Lugobini, musikdirektörs-assistent, 43 år
* Linnea Deb, låtskrivare, 41 år
* Lina Hedlund, artist, 41 år
* Adnan Sahuric, dansare och koreograf, 27 år

Som säkert många minns från Lissabon var jurygrupperna och tittarna inte överens om Benjamin Ingrosso. Han var juryns tvåa medan tittarrösterna gav honom 23:e plats. Många undrar om något liknande är på gång igen, andra tror på större enighet gällande John Lundviks låt.

Förutom att juryerna bestämmer sig under fredagskvällens pågående genrep kör man igenom hela finalshowen, så som den är tänkt vid direktsändningen. Men om det betyder att Madonna också kör sin mellanakt är osäkert - ett fåtal vet men har inget nämnt.

Liverapportering från och till:

kl. 00:39
Den fejkade jury-röstningen vanns av Tjeckien. Tjugo i ett ungefär började programledarna läsa upp tittarrösterna - även de påhittade förstås. Det innebär att genrepets slutliga vinnare är klar närmare klockan 01. Tidsschemat behöver tightas något till lördagskvällen.

kl. 00:08 Update!
Någon Madonna dök aldrig upp....
"Stop voting" uppmanade programledarna tittarna strax före midnatt och den fejkade jury-omröstningen tog vid. Det är mest för att testa uppkopplingen till alla 41 länders poängavlämnare, Eric Saade läser upp den svenska juryns poäng.

kl. 23:46
Jurygrupperna har röstat klart, uppger EBU.

kl. 23:09 Update!
Australiens Zero Gravity är mer omtyckt för själva scenshowen än låten även om Kate kan sin opera.

Något övertänd är han Miki från Spanien, men får folk att klappa med.

Tekniska problem drabbade norska KEiiNO men de är så pass erfarna att de fortsatte som ingenting hänt. Det var strul med en tv-kamera.

Stabilt igen när det behövdes som bäst av John Lundvik, men i presscentret tyckte en kollega att John missade en av de riktigt höga tonerna.

kl. 21:40
Med detta sagt är klockan cirka 21:40 på fredagen och danska Leonora har precis varit på scenen. Det är fullsatt i arenan och turen har kommit till San Marinos Serhat med startnummer 7. Han drar ner fler applåder än danskan, vad det nu kan betyda...

Kommentarer

  1. Tror Sverige kommer floppa hos tv-tittarna. Sverige har extremt få visningar på Youtube efter semifinal framträdandet. Till och med sämre än San Marino och de hade fler visningar efter att klippet låg uppe 1 dag till och med jämfört med Sverige.

    En sak som media har missat är att när de säger att folk har tröttnat på Sverige pågrund av dess framgångar i tävlingen så glömmer de bort att Sverige samtidigt får mer uppmärksamhet i utländsk media pågrund av framgångarna så det är både bra och dåligt.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar