Slutröstat: Sverige vinner kvällens kval

När vi förra veckan tittade till ställningen i omröstningen delade Sverige, Nederländerna och Schweiz på förstaplatsen med lika många poäng. Sedan dess har Sverige dragit ifrån övriga och vinner semifinal 2. En solklar finalist med andra ord.

Det är första gången sedan 2015 då Måns Zelmerlöw vann ESCsveriges semi 2-röstning som ett svenskt bidrag går segrande ur en omröstning anordnad av oss. Med tanke på hur det senare gick för Måns i ESC-finalen kan man undra om resultatet i denna röstningen förespeglar vad som kommer att ske även i år?

Vi ska återkomma till det, men först resultatet. Med 3 821 mottagna röster sedan 25 mars blev det dessa tio ni vill se i final:
Det har länge varit samma länder som befunnit sig tio i topp med Sverige, Nederländerna och Schweiz i en klass för sig själva. Med Norge 5:a och Danmark 7:a blev det full pott för Skandinavien.

Moldavien var ett bra tag närmast att slå sig in på kvalificeringslistan men fick i slutet se sig passerad av Irland, som därmed var närmast av de utslagna att komma i final.

Efter resultatet i semi 1 har vi redan kunnat konstatera att ni som röstade prickade in 8 av 10 finalister rätt. Får se hur det går denna gången, men vi tror det kommer att överensstämma väldigt väl med det riktiga resultatet.

Lite historik: Inför semi 2 för ett år sedan vann Danmark ESCsveriges omröstning med Sverige 3:a och Norge 5:a. Då var ni överens med vad jury och tittare tyckte i själva tävlingen gällande 7 av 10 bidrag.

Läs mer:  Torsdagens tio vinnare

I år var Sverige i ledning nästan hela tiden och kunde efter lite dramatik till slut vinna. Det är ovanligt och hände som nämnt för fyra år sedan senast. Men då vann ju också Måns hela ESC.

Detta är de svenska bidragens placeringar i ESCsveriges omröstningar från de senaste åren jämfört med hur det de facto gick i Eurovision-finalerna inom parentes ( ):

2019:  1  John Lundvik  (?)
2018:  3  Benjamin Ingrosso  (7)
2017:  4  Robin Bengtsson  (5)
2016:  5  Frans  (5 - ej semiröstning, final)
2015:  1  Måns Zelmerlöw  (1)
2014:  1  Sanna Nielsen  (3)
2013:  4  Robin Stjernberg  (14 - ej semiröstning, final)
2012:  1  Loreen  (1)

Kommentarer