Hur ska det gå för Skandinavien?

Det lutar åt att alla tre går vidare till finalen. I alla fall om man ska gå efter oddsen och diverse omröstningar på nätet. I kväll är det jurygenrepet för bidragen i semifinal 2, då röstar alla 18 deltagande länder + Storbritannien, Tyskland och Italien. Tittarna får vänta till torsdagens tv-sändning.

Kanske kan man för de skandinaviska länderna hoppas på en repris från förra året? I Lissabon kvalade Sverige, Norge och Danmark också i samma semi och tog sig vidare. Alexander Rybak vann med 266 poäng och Benjamin kom strax bakom med 254. Femma hamnade Rasmussen med 204 poäng.

Ett par dagar senare i finalen 2018 gick det något sämre, Norge föll till 15:e plats, Sverige till 7:e och Danmark till 9:e plats. Men i final var allihop och det är väl det viktigaste. Placeringarna var heller inte dåliga på något sätt.

Danmark
...ser på pappret ut att få det svårast att nå finalen om man jämför med grannarna i öst och norr. I många omröstningar pendlar Love Is Forever med Leonora kring den 10:e och sista finalplatsen. En titt på oddsen onsdag eftermiddag visar just det, 10:e plats med Albanien i hasorna som #11.

De senaste två tävlingarna har de danska bidragen gått till final. Senast det inte blev något avancemang var i Stockholm 2016, en sammanlagd 39:e plats av 42.

Norge
...är en något mer säker finalist. 8:e plats hos spelbolagen i dag och bland de tio främsta i så gott som alla omröstningar, avvikelser finns dock ska tilläggas. Rent allmänt är känslan att det sett till kvalité är bättre standard på låtarna i den andra semin än i den första. Konkurrensen är tuffare men det verkar inte hindra KEiiNO och Spirit In The Sky från att ta sig vidare.

Även Norge har varit i final de två senaste ESC. Stockholm 2016 blev också för dem en miss, 31:a plats av 42 totalt sett.

Sverige
...och här snackar vi om ett givet finalbidrag. För det mesta i toppen i olika "polls" världen över och för dagen på 2:a plats hos spelbolagen med endast Nederländerna före sig. Om Too Late For Love med John Lundvik och gospelkören The Mamas mot förmodan blir kvar i semin skulle det vara en skräll av stora mått. Det kan man inte säga skulle bli fallet med våra grannländer.

Räknar man bort de fem som alltid är garanterade en plats i finalen är Sverige bäst på att lyckas kvalificera sig dit. I final varje år i sträck de åtta senaste tävlingarna, med stor chans på en nionde fjäder i hatten. I så fall nytt rekord!

Uppdaterad!
Antalet nordiska länder i de tio senaste årens ESC-finaler ⬝ 2019-2009

2019 4 Island, Sverige, Danmark, Norge
2018 4 Sverige, Danmark, Norge, Finland
2017 3 Sverige, Norge, Danmark
2016 1 Sverige
2015 2 Sverige, Norge
2014 5 Sverige, Danmark, Norge, Finland, Island
2013 5 Danmark, Norge, Sverige, Island, Finland
2012 4 Sverige, Island, Danmark, Norge
2011 4 Sverige, Danmark, Island, Finland
2010 3 Danmark, Island, Norge
2009 5 Norge, Island, Danmark, Sverige, Finland

Kommentarer