Holländarnas fem Eurovision-vinster

Klart vi måste gå igenom dem. Nederländernas numera fem segrar i ESC. De var tidigt ute och vann två gånger redan på 50-talet. Därefter tog det tio år till tredje triumf och sex år till den fjärde. Men den femte och senaste dröjde rejält, närmare bestämt 44 år!

Det hör inte till vanligheterna att ett originalland går och vinner ESC numera. Med original menar vi förstås någon som var med från allra första början, premiärupplagan av sångtävlingen som den kallades 1956. Nederländerna var en av sju länder som fanns med från start.

Och vilken start det blev för holländarna. Två segrar kom nästan direkt på 50-talet. Corry Brokken (bilden,© EBU) var en av två holländska artister som deltog vid premiären 1956, och året efter slog hon till och vann med Net als toen.

Två år senare var det dags igen då Teddy Scholten lade beslag på förstaplatsen med Een beetje. Hon sjöng in den på flera språk, bland annat svenska och då fick den heta Om våren.

Exakt tio år skulle gå innan tredje segern kom. Det var den så omtalade årgången 1969 i Madrid när fyra länder delade på vinsten. Lenny Kuhr med De Troubadour  var en av dem.

Innan 60-talet var slut hade Nederländerna vunnit tre gången vilket vid den tidpunkten gjorde dem till en av de med störst framgångar i Eurovision. Men nu skulle succéerna börja tunnas ut något.

Det var på Älvsjömässan i Stockholm i mitten av 70-talet gruppen Teach-In (bilden: NL photos) gick segrande ur ESC med Ding-A-Dong. Sex stycken 12:or blev det varav en från Sveriges jury. Detta var den holländska vinnarlåt som hade de största framgångarna på den europeiska skivmarknaden.

Efter 1975 inleddes något av en ökenvandring som skulle vara i 44 år, fram till i lördags i Tel Aviv. Denna långa väntan inkluderar även nio år av misslyckanden att ta sig ur semifinalerna och nå finalen.

I Malmö 2013 tog de sig äntligen till final, då hade de inte varit där sedan Istanbul 2004.

Nederländernas 1:or:

 1957  Grand Prix Eurovision   Net als toen - Corry Brokken  
 1959  Grand Prix Eurovision de la Chanson Européenne   Een beetje - Teddy Scholten
 1969  Gran Premio de la Canción de Eurovisión   De troubadour - Lenny Kuhr
 1975  Eurovision Song Contest   Ding-A-Dong - Tech-In
 2019  Eurovision Song Contest   Arcade - Duncan Laurence

Bland låtar som inte vann men ändå lät talas om sig kan nämnas:

1974: I See A Star - Mouth & McNeal 1974 (3)
1980: Amsterdam - Maggie Mcneal (1980 (5)
1993: Vrede - Ruth Jacott (6)
1998: Hemel en aarde - Edsilia Rombley (4)
2014: Calm After The Storm - The Common Linnets (2)

Kommentarer