Final-torkan ser ut att vara över för några

Varken Island eller Schweiz har varit i en Eurovisionfinal på fem år. Men den här gången verkar det som att väntan på att nå tävlingens finrum äntligen är över.

Bägge ländernas låtar med Hatari och Luca Hänni tippas gå vidare från sina semifinaler av de allra flesta, isländska Hatriꝺ mun sigra pekas ut som säker att kvalificera sig för finalen från semi 1 och det gäller i allra högsta grad också schweiziska She Got It  i semi 2.

Senaste finalplatsen var 2014 i Köpenhamn, Island kom på 15:e plats och Schweiz på 13:e. För islänningarnas del följde efteråt den ena missade finalen efter den andra. Placeringarna talar sitt tydliga språk: 37 i Wien, 34 i Stockholm, 36 i Kiev och 43 i Lissabon.

Schweiz sifferrad för samma period ser ut så här: 40 i Wien, 40 i Stockholm, 29 i Kiev och 32 i Lissabon.

En annan som väntat lika länge är San Marino, men där finns det inte på liknande sätt samma övertygelse om att semifinalen bara skulle vara en transportsträcka till finalen.

Längst tid ute i kylan har dock Makedonien varit som ju nyligen bytte namn till Nordmakedonien. Här måste vi gå tillbaka sju år för att hitta senaste finalplatsen, det var i Baku 2012 då det blev 13:e plats. I Tel Aviv är det 50/50 chans att gå vidare eller inte från semi till final.

Men allt kan hända i Eurovision, oväntade saker har skett förut och kan inträffa igen!

Kommentarer