Bara timmar kvar innan 17 blir 10

Expo Tel Aviv Convention Center. Det är där allting utspelar sig. Eftermiddagens genrep återstår innan tävlandet sätter igång framåt kvällen. Inför avgörandet i semi 1 tar vi en sista koll på oddsen och tittar närmare på dem som väntat längst tid på att nå finalen.

Grekland, Australien, Cypern, Island och Ungern var på tisdagen fem säkra finalister enligt spelbolagens sätt att se det. Går man efter oddsen blir finländska Darude näst sist, 16 av 17, medan Victor Crone för Estland har chans på den 10:e finalplatsen.

Islänningarna har stora förhoppningar på bandet Hatari. De ska lyckas med det ingen gjort på fem år, att ta Island ur semifinalen och vidare till finalen.

Lika länge har San Marino väntat, de har heller inte varit i final sedan ESC 2014 i Köpenhamn. Enda gången de nått tävlingens finrum. Microstaten bedöms inte vara helt chanslös i år, sångaren Serhat är inte uträknad.

Alla vill till final så klart
Allihop hoppas och vill till final så klart men antalet platser är begränsade. För sju av deltagarna i semi 1 tar därför Eurovision 2019 slut redan i kväll, 17 ska bli 10. Montenegro vill för allt i världen inte vara en av dem som försvinner.

Landet sätter sitt hopp till D-Mol, en grupp bestående av sex personer som framför en fluffig melodi som inte är helt oäven. Dock låter den som något som kunde ha varit med i tävlingen redan 1992 eller däromkring.

Montenegro har missat tre ESC-finaler i rad, senast de kvalificerade sig var i Wien 2015.

Dessa tre nämnda nationer är de i startfältet som väntat längst på att gå till final.

Visst finns det andra som inte tar sig ur semin varje år, det gällde exempelvis Grekland, Polen och Vitryssland i Lissabon i fjol, men de har en förmåga att lyckas nå finalen vartannat år åtminstone. Sedan har vi dem som känner press fast från andra hållet. Cypern kom ju tvåa för ett år sedan och det ska Tamta nu försöka leva upp till.

Ungern, som varit i final samtliga år sedan 2011, är ett annat exempel. Sångaren Joci Pápai känner säkert av kraven som ställs. Å andra sidan är han erfaren, tog sig ur semin i Kiev 2017 och kom på 8:e plats kvällen då finalen avgjordes.

Lyssna på ESC-podcast
I väntan på tisdagskvällens begivenheter kanske EBU:s allra första podcast om Eurovision kan vara nåt? Avsnitt 1 av 3 går nu att höra, del 2 och 3 kommer på torsdag och lördag. Engelsmännen Dave Goodman och Joe Mason är era poddpratare i Tel Aviv.


Kommentarer