Premiär: Sveriges första rep i eftermiddag

Måndagen tillägnas den övre halvan av startfältet i semifinal 2. Där ingår inte bara det svenska bidraget utan också det danska. Detta i ett värdland som det är oroligt i för närvarande, det måste bara nämnas.

Det började i helgen i när palestinier i Gaza skickade raketer in i södra Israel. Nu påverkas inte Tel Aviv som ligger längre norrut men det sätter sin prägel på Israel där tre personer dödats. Israel har svarat med att motattackera Gaza där ännu fler fått sätta livet till. Som tur är hör det verkligen inte till vanligheterna att det land som arrangerar ESC samtidigt är näst intill i krig med en grannstat.

Men medan israelerna är vana vid att raketlarmen går, det skedde senast i mars, så försöker vi trots allt koncentrera oss på underhållningen - livet måste gå vidare.

Vid 15-tiden i dag är det dags att skärpa öron och ögon extra. Då är det dags för John Lundvik och gospelkören att känna på scenen i Tel Aviv för första gången. Too Late For Love ska äntligen ljuda ut över arenan med artisten själv på plats. Efteråt är det dags att bege sig till presskonferensrummet vid presscentret där ges från klockan 17:25 möjligheter att ställa frågor till Sveriges representant.


Som synes har Leonora från Danmark med Love Is Forever begått sin premiär strax före John. En paus på en halvtimme är planerad mellan deras framträdanden. Det är bidragen med startnummer 1-9 i semi 2 som repeterar i dag, inklusive en av storfavoriterna: She Got Me med Luca Hänni från Schweiz.

Om vi bara lite kort återvänder till det vi inledde med så kan man konstatera att det närmaste en konflikt av den här kalibern Eurovision påverkats av var för två år sedan när Kiev arrangerade.

Läs också:  Rysk-ukrainsk konflikt bakom flera ESC-avhopp

Under ESC-veckorna 2017 förekom inga dödsoffer men oroligheterna mellan östra Ukraina och Ryssland fick konsekvenser som direkt berörde det årets tävling, och fortfarande gör ska tilläggas.

Kommentarer